Yleinen

perjantai, 25.3.2022

Suomen suuret välimatkat

Suomi on tunnettu maailmalla tuhansista järvistään ja kauniista luonnostaan. Lisäksi Suomen manner on helppo tunnistaa sen kuuluisasta “Suomi-neito”- muodostaan. Moni ei kuitenkaan tulisi ajatelleeksi, että Suomi on suuri myös pinta-alaltaan. Suomi on nimittäin näin mitattuna Euroopan kahdeksanneksi suurin maa.

Suomen mitat ja ääripisteet

Kuten alla olevasta karttakuvasta näkee Suomen kokonaispinta-ala on yhteensä 338 144 neliökilometriä. Mantereen pisimmästä kohdasta pohjoisesta etelään mitattuna pituutta Suomi-neidolle tulee yhteensä 1157 kilometriä ja leveimmästä lännestä itään mitattuna 542 kilometriä. Rannikkoa meiltä löytyy 1100 kilometrin verran, joka on melkein yhtä paljon kun Suomella on pituutta.

Suomen tärkeimmät mitat ja ääripisteet.
Suomen tärkeimmät mitat ja ääripisteet.

Suomelle on myös määritetty erilaisia ääripisteitä mittaamaan sen kaukaisimpia kohtia. Suomen eteläisin piste löytyy Bogskärin saarelta Itämerellä, pohjoisin Nuorgramin Tenojoelta Utsjoella, itäisin Hattuvaaran Virmajärveltä Ilomantsissa ja läntisin Märketin majakkasaarelta Ahvenanmerellä. Kaksi pisteistä (eteläisin ja läntisin) löytyvät siis saarilta ja kaksi (pohjoisin ja itäisin) vesistöistä. Mantereen keskipisteeksi taas on valittu Housuvaarassa sijaitseva Puolanka. Pisteiden arvioitu sijainti on merkitty yllä olevaan kuvaan Suomen kartasta.

Välimatkoja Suomen sisällä

Välimatkojen mittaaminen on hyödyllistä silloin kun on tarkoituksena matkustaa johonkin toiseen paikkaan. Niitä voidaankin mitata usealla tapaa, mutta tunnetuin tapa mitata välimatkaa on autolla ajettuna matkana sekä kilometreinä että tunteina. Tämän lisäksi välimatkaa voi myös mitata esimerkiksi linnuntienä, jolloin lentomatka verrattuna ajomatkaan on usein pienempi.

Alla olevaan taulukkoon on listattu etäisyyksiä Helsingistä Suomen väkimäärältään suurimpiin kaupunkeihin. Etäisyydet on mitattu ajomatkan ja linnuntien pituutena kilometreissä sekä ajomatkaan kuluvina tunteina ja minuutteina. Tiedot taulukkoon on haettu Kartta.com Etäisyydet kartalla – sivulta. Taulukosta löytyy Suomen yhdeksän väkimäärältään suurinta kaupunkia ja Rovaniemi. Rovaniemi on lisätty taulukkoon sen tunnetun pohjoisen sijainnin vuoksi. Väkimäärältään se on Suomen 16. suurin.

LähtöpaikkaMääränpääAjomatka (km)Ajomatka (h)Linnuntie (km)
HelsinkiEspoo21,9 km25 min16,1 km
HelsinkiVantaa22 km31 min14,8 km
HelsinkiLahti109,9 km1 h 19 min98,6 km
HelsinkiTurku169,2 km1 h 48 min150,4 km
HelsinkiTampere190,8 km2 h 7 min160,8 km
HelsinkiPori245,1 km 2 h 53 min224,4 km
HelsinkiJyväskylä270,8 km3 h 234,5 km
HelsinkiKuopio391,3 km4 h 17 min336,2 km
HelsinkiOulu608,7 km6 h 43 min539,1 km
HelsinkiRovaniemi828,4 km 9 h 16 min828,4 km

Välimatkoja Pohjoismaiden välillä

Tähän taulukkoon on listattu etäisyyksiä Helsingistä Pohjoismaiden pääkaupunkeihin. Etäisyydet on mitattu ajomatkan ja linnuntien pituutena kilometreissä sekä ajomatkaan kuluvina tunteina ja minuutteina. Tiedot taulukkoon on haettu Kartta.com Etäisyydet kartalla – sivulta. Taulukkossa on tiedot kolmesta Pohjoismaan pääkaupungista: Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Oslosta, mutta ei Reykjakvíkista. Tämä johtuu siitä että Kartta.com sivulla pystyy vertailemaan etäisyyksiä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan välillä, mutta ei Islannin.

LähtöpaikkaMääränpääAjomatka (km)Ajomatka (h)Linnuntie (km)
HelsinkiTukholma526,0 km15 h 21 min395,8 km
HelsinkiKööpenhamina1179,8 km21 h 59 min882,8 km
HelsinkiOslo1512,5 km21 h 24 min786,7 km

Suunnitelmissa road trip?

Road tripit ovat matkoja, jotka tehdään nimensä mukaisesti tiellä matkaten (englannin sanoista road=tie ja trip=matka.) Road tripeille lähdetään usein autolla, mutta vaihtoehtoisia tapoja matkustaa ovat esimerkiksi moottoripyörä ja linja-auto. Välimatkojen ymmärtäminen auttaa tällaisten matkojen suunnittelussa. Suunnittelun tueksi olemme koonneet tiedot kahdesta mahdollisesta reitistä. Niistä ensimmäinen matkaa Suomen suurimpien kaupunkien lävitse ja toinen on tarkoitettu lyhyemmälle reissulle. Esimerkkien lähtöpisteenä ja loppupisteenä on Helsinki.

Reitti 1: Helsinki – Turku – Pori – Vaasa – Oulu – Kuopio – Jyväskylä – Tampere – Lahti – Helsinki

Reitti 2: Helsinki – Turku – Pori – Tampere – Lahti – Helsinki

Reitti 1 ja 2 Google Maps - palvelussa.
Reitti 1 ja 2 Google Maps – palvelussa.

Aikaa ensimmäisen reitin kiertämiseen menisi yhteensä 19 tuntia ja 44 minuuttia, jolloin kilometrejä kertyisi yhteensä 1 658,1. Aikaa toisen reitin matkaamiseen taas kuluisi 8 tuntia ja 11 minuuttia, joka vastaisi kilometrimäärää 675,1. Laskelmat kertyneistä kilometreistä ja tunneista on tehty Kartta.com sivustoa hyödyntäen.

Kiinnostuitko välimatkoista? Kartta.com tarjoaa Etäisyydet kartalla -sivun, jossa voit hakea etäisyyksiä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan välillä. Haku tehdään kunnan tai kaupungin nimellä ja etäisyydet näytetään sekä ajomatkana että linnuntienä.

Mikäli suunnitelmissasi on reissu johonkin kohteeseen voit kurkata myös Ajo-ohjeemme ja tarkistaa reitin varrella olevat Kelikamerat sivultamme.

Lähteet:

Edellinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös