Raunistula

Kaupunginosat > Turun kaupunginosat > Raunistula

Turun kaupunginosa Raunistula sijaitsee kaupungin keskustasta pohjoiseen. Se kuuluu osittain Runosmäki-Raunistulan ja osittain Länsikeskuksen suuralueeseen.

Alueella on pääasiassa omakoti- ja rivitaloja, ja entinen teollisuusalue on muutettu asuinalueeksi. Raunistulan tunnettu maamerkki oli pitkään vuonna 1910 rakennettu Hankkijan Raunistulan rehutehdas, joka purettiin vuonna 2010.

Raunistulan nimi tulee entisen Maarian kunnan alueella sijainneesta Raunistulan kylästä. Alueella on ollut asutusta jo varhaisista ajoista lähtien, kuten osoittaa 1000–1100-luvulta peräisin oleva Virusmäen kylään liittyvä kalmisto. Virusmäestä on ensimmäisiä asiakirjamerkintöjä vuosilta 1359 ja 1363.

Keskiajalla Raunistulassa sijaitsivat Lonttisen, Konsan ja Väitin talot. Isojaon myötä Lonttinen ja Konsa jaettiin kumpikin kahteen tilaan. Väitti oli kruunun omaisuutta ja toimi 1600-luvulla Turun akatemian professorin virkatilana.

Vaikka Raunistula säilyi pitkään maaseutumaisena, 1800-luvun lopulla alueelle muutti käsityöläisiä Turun palon jälkeen. Palon jälkeen alueelle rakennettiin uusia koteja ja 1800-luvun puoliväliin mennessä asukasmäärä nousi 254:ään.

Teollistumisen aika 1800-luvun lopulla toi muuttoliikettä Turkuun, ja Raunistula kasvoi nopeasti. Tonttimaan puute ja tiukat rakennusmääräykset saivat monet asukkaat asettumaan kaupungin rajojen ulkopuolelle, synnyttäen esikaupunkialueita kuten Raunistula.

Turku–Toijala-radan valmistuttua vuonna 1876 alueelle perustettiin pieniä teollisuusyrityksiä, kuten Turun Asfalttitehdas ja kemiallinen tehdas. Vuonna 1905 Raunistula muodostettiin taajaväkiseksi yhdyskunnaksi.

1880-luvulla Raunistula oli Turun suurin esikaupunkialue. Köyhän väestön suuri osuus aiheutti sosiaalisia ongelmia, ja alue säilyi epäyhtenäisenä ja kylämäisenä. Vuonna 1944 Raunistula siirtyi osaksi Turun kaupunkia, mutta sen maine rikollisuuspesäkkeenä säilyi pitkään.

1900-luvulla Raunistula on muuttunut kaupungin laajentuessa pientaloalueeksi keskustan vieressä.

Data: Wikipedia, lisenssi: CC BY-SA 4.0.