Yleinen
maanantai, 25.7.2022
Kyllästyttävätkö tavanomaiset matkakohteet kotimaassa? Ei hätää! Olemme koonneet tänne Suomen erikoisimmat matkakohteet, joissa et takuulla kyllästy. Kohteet on jaettu ryhmittäin taide-, luonto-, museo-, ja veistoskohteisiin. Lisäksi olemme löytäneet Suomen suloisimmat ja kammottavimmat kohteet.
Hiljainen kansa on noin tuhannen turvepäisen hahmon taidekokoelma valtatie viiden varrella. Taideteoksesta erityisen tekee se, että tämä tuhannen hahmon joukko vaatetetaan kaksi kertaa vuodessa. Taideteos on nähty Suomessa kolmessa eri paikassa, mutta nykyisin se sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Suomussalmen keskustasta Kuusamoon päin ajettaessa. Hiljaisen kansan takana on taiteilija Reijo Kela.
Toivakan kirkon psykedeeliset maalaukset hämmästyttävät Keski-Suomessa. Tavanomainen puukirkko kätkee sisälleen jotain ennalta-arvaamatonta, kun uskonnolliset ikonit esitetään pop-kulttuurin vaikutteiden saattelemana. Missään muualla tuskin näkee Jeesusta tällaiseen asuun pukeutuneena. Kirkon erikoisesta taiteesta vastaa Pellervo Lukumies, joka oli mukana entisöimässä kirkkoa 1970-luvulla.
Parikkalan patsaspuiston taiteesta vastaa Veijo Rönkkönen. Kansainvälisestikin tunnettuun puistoon saapuu vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä, eikä turhaan. Valtava 560 patsaasta koostuva teos on todella näyttävä kokonaisuus, jollaista ei muualla näe. Moni-ilmeiset, luonnon varassa olevat betonipatsaat eivät suotta ole yksi maailmanlaajuisesti tärkeimmistä teoksista. Aikaa niiden veistämiseen on kulunut yhteensä 50 vuoden verran, joka kattaa koko Rönkkösen taiteellisen uran.
Kusikivi on kenties Suomen oudoin muistomerkki. Kiven taustalla on tarina Ruotsin kuningas Adolf Fredrikin vierailusta Suomessa vuonna 1752. Vierailun aikana heinäkuun 18. päivänä kuninkaan kerrotaan pysähtyneen tarpeilleen siirtolohkareen suojaan. Kohteen voi nähdä Kurikassa Miedon kylässä Jyllintaipaleella.
Neitokainen on Suomen muotoinen tekojärvi Kittilässä. Se rakennettiin vuonna 1991 osana lomakylä- rakennusprojektia, joka sittemmin tyssäsi rahapulaan 90-luvun laman alkaessa. Neitokainen on siitä erikoinen järvi, että se paljastaa Suomineito- muotonsa vain ylhäältä päin katsottaessa. Malli on oikeaa Suomea vastaava, mutta 10 000 kertaa pienempi.
Kiikunlähde on Hollolassa sijaitseva ainutlaatuinen kohde, joka saa sinne matkaajat takuulla hämmästelemään silmiään. Kirkasvetinen ja turkoosin värinen lähde on taianomainen näky, jollaista ei muualta Suomesta löydy. Sen kaunista vettä pääsee ihailemaan myös talvisin, jolloin kohde vielä satumaisempi kuin muina vuodenaikoina.
Aikamatka menneisyyteen on mahdollista Napialan Wanhassa Koulussa. 1896-1972 toiminut kansakoulu on kunnostettu museokäyttöön vuonna 1998 paikallisten Lindblomien sisarusten johdolla. Lindblomit tahtovat tarjota vanhemmalle väestölle matkan omiin koulumuistoihinsa ja nuoremmille tilaisuuden oppia entisajan kouluista. Koulu- ja päiväkoti- ikäisille toteutetaankin koulussa edelleen virkistyspäiviä ja vanhan ajan oppitunteja.
Mekaanisen musiikin museo on elämys kaikille aisteille. Epätavallisessa museossa esitellään mekaanisen musiikin historiaa 1850-luvulta tähän päivään. Mukaansatempaavalla esittelykierroksella kerrotaan kunkin mekaanisen kappaleen tausta ja soitetaan sitten kappale näkymättömän orkesterin (eli mekaanisen soittimen) tähdittämänä.
Galleria Gottorpin museo käsittelee noitavainoja Suomessa. 1600-luvun aineistoon perustuva museo on täynnä maalauksia, nukkeja ja kertomuksia, jotka saavat sinut tuntemaan sinä aikana vallinneen hysterian. Noituuteen liitytetyt yliluonnolliset asiat ja pelko johtivat lopulta noitien roviolla polttamiseen myös pienessä Kristiinankaupungissa.
Leväluhdan uhrilähde on yksi Suomen mystisimmistä paikoista. Tarujen mukaan lähteeseen on upotettu jumalille tarkoitettuja uhrilahjoja (eli ihmisiä ja eläimiä) tai upotettu pahamaineisia roistoja. Lähteen oikea käyttötarkoitus on yhä pimennossa, mutta varmaa on keväisin punaiseksi muuttuva lähde sekä noin 90 ihmisen luulöydöt.
Nykyisin turisti käytössä olevan Seilin saaren historia on selkäpiitä karmiva. Synkällä aikakaudella 1600- ja 1700- luvuilla saarella hoidettiin leprapotilaita. Lepraan sairastuneet tuotiin saarelle eristyksiin, jossa he viettivät lopun elämäänsä aina kuolemaan saakka. Lepran kadottua Suomesta saarella toimintansa aloitti hourujenhuone eli sen aikainen mielisairaala. Hourujenhuoneen toiminta jatkui Seilissä aina vuoteen 1962 asti.
Lappeenrannan Hiekkalinna on ainutlaatuinen kesäkohde Lappeenrannan satamassa. Jo 19 kertaa rakennettu hiekkalinna saa, joka kesä uuden teeman, jonka mukaan veistokset veistetään. Tänä vuonna teemana on Suomen luonto. Linnaa pääsee ihastelemaan vuosittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lisäksi yhteistyökumppanit toteuttavat linnan viereen paljon tekemistä lapsille, muun muassa pomppulinnan ja pelihallin.
Kemin lumilinna on hämmästyttävä ympärivuotinen kohde, joka täynnä toinen toistaan näyttävämpiä lumiveistoksia. Linnaan rakennetaan vuosittain ravintola, hotelli ja kappeli. Kappelissa on mahdollisuus vihkimiseen ja sinne matkataan tätä varten jopa ulkomailta käsin. Linnan upea tunnelma syntyy valaistuksen ja veistosten avulla.
Halipuumetsä on suloinen kohde Kittilän Levillä. Metsästä voit adoptoida itsellesi oman puun, jonka elämää pääset seuraamaan. Mahdollista on adoptoida matkansa alussa oleva taimi tai jo elämää nähnyt aikuinen puu. Halipuumetsä syntyi tarpeesta suojella ja rakastaa omaa metsää, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Ylistarolla Wanhan Markin tilalla sijaitsee Suomen ainoa vanhainkoti eläimille. Sinne on pelastettu lukuisia elämiä lopetusuhan alta niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Wanhassa Markissa eläimet viettävät rauhaisia eläkepäiviään ja niistä pidetään hyvää huolta vapaaehtoistoiminnan voimin. Rahoitusta tila saa hyväntekeväisyyden ja taidemyynnin avulla.
Tekstissä esitellyt kohteet on koottu alla olevaan karttaan ja kaikki kohdetyypit on merkitty siihen omalla värillään. Karttaa hyödyntämällä voit vaikka valita seuraavan kesälomakohteesi!
Lähteet
kesäloma
kotimaanmatkailu
matkailu
suomi
Edellinen
Seuraava
torstai 18.1.2024
tiistai 20.10.2020