Yleinen

perjantai, 22.7.2022

Suomen TOP 20 matkakohdetta - jokaiselle jotakin

Lue tämä artikkeli, jos kaipaat kesätekemistä! Tästä listauksesta löytyy varmasti jokaiselle sopiva kohde. Olit kiinnostunut sitten kulttuurista, tieteestä, luonnosta, jännityksestä, rennosta lomasta rannalla tai koko perheen seikkailusta löydät siihen suosituksen täältä.

Kulttuurin janoisille

Keskiajalla rakennettu Turun linna on nykyisin museokäytössä.
Keskiajalla rakennettu Turun linna on nykyisin museokäytössä.

Kulttuurista kiinnostuneen kannattaa suunnata kesälomalla museoon. Suomen suuresta museotarjonnasta olemme valinneet kolme kohdetta, joista kaksi sijaitsee Helsingissä ja yksi Turussa.

Niistä modernein on nykytaiteen museo Kiasma Helsingin keskustassa, jota kuvaillaan ihmisten ja taiteen kohtaamispaikkana. Sen tarjontaan kuuluvat näyttelyt, esitykset ja tapahtumat, joihin sisältyy muun muassa taidepajoja ja vauvoille suunnattu värileikki tapahtuma. Tänä kesänä Kiasman näyttelyn aiheena on ARS22 eläviä kohtaamisia, jossa on esillä kiinnostavimpien kansainvälisten nykytaitelijoiden teoksia.

Toisena suosituksena on Turun Auranjokisuussa sijaitseva Turun linna. Keskiajalla rakennettu linna otettiin ajan saatossa museokäyttöön ja nykyisin linnaa pääsee tutkimaan opastetuilla kierroksilla. Kesän 2022 kierrostarjontaan kuuluvat arkea ja juhlaa kierrokset aikuisille ja pikkuritarikierrokset lapsille. Museon palveluntarjontaan kuuluvat myös erilaiset keskiaika- teemaiset työpajat ja kurssit.

Suomen Kansallismuseota kuvataan “kulttuurin ja historian keitaana keskellä Helsinkiä.” Tämän museon tarjontaan kuuluvat muun muassa opastetut kierrokset ja museokauppa, mutta tilaa hyödynnetään myös ravintola- ja juhlapalveluiden järjestämiseen. Suomen historiaan keskittyvän museon pysyvinä aiheina ovat Suomen tarina, Esihistoria sekä Toista maata- näyttelyt.

Tutustu kohteisiin

Oman elämänsä tiedemiehille

Arktikum on mielenkiintoinen kohde arktisesta luonnosta kiinnostuneelle.
Arktikum on mielenkiintoinen kohde arktisesta luonnosta kiinnostuneelle, kuva Ninara.

Oman elämänsä tiedemiehille suosittelemme kahta kohdetta. Toinen niistä on Helsingissä sijaitseva tiedekeskus Heureka ja toinen Rovaniemen arktinen tiedekeskus ja museo Arktikum.

Heurekan kesän näyttelyiden teemoihin kuuluvat Tekoäly – Me, myself and AI, Katastrofien keskellä, SuperPUU ja Tiedepuisto Galileissa järjestettävä ulkonäyttely. Heurekasta löytyy näyttelyiden lisäksi planetaarioelokuvia ja yleisöesityksiä, joissa teemana on esimerkiksi rottakoripallo tai laboratoriokokeet. Heureka on koko perheelle sopiva museokohde, missä perheen pienimmät eivät takuulla kyllästy.

Arktikum tutustuttaa sinut Suomen arktiseen luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Arktikumin pysyvään näyttelyvalikoimaan kuuluu neljä näyttelyä; Suomi jäämeren rannalla, Muuttuva arktis, Pohjoiset keinot ja Polar Opposites. Museokokemuksen lisäksi Arktikum tarjoaa catering- ja kokouspalveluja sen upeassa ympäristössä Lapin luonnon keskellä.

Tutustu kohteisiin

Rennoille rantalomailijoille

Kalajoen upeilla rannoilla voit ottaa rennosti.
Kalajoen upeilla rannoilla voit ottaa rennosti, kuva Marko Kotilainen.

Rantakohteiden ykköskohteita ovat Yyteri, Hanko ja Kalajoki. Lisäksi listalle on nostettu helposti unohtuva lomakohde Ahvenanmaa, joka tarjoaa rantojen lisäksi myös elämyksiä saaristolaiskulttuurin ja gastronomian parissa.

Porin Yyterin rannat on nimetty Pohjoismaiden upeimmiksi. Natura luonnonsuojelualueelle kuuluva ranta on yhteensä 6 kilometrin pituinen ja matalavesinen kohde, jossa riittää tekemistä. Kesäisin ​​aktiviteetteja löytyy niin retkeilyn, että urheilun parista, mutta ehdottoman parasta kohteessa on tietenkin Yyterin vesissä uiminen ja dyyneille kipuaminen.

Hanko on suosittu päiväkohde etenkin pääkaupunkiseudulla asuville. Tämän pienen kaupungin luonto yllättää monipuolisuudellaan. Löytää voit muun muassa kauniita luontokohteita niin meren kuin metsän ääreltä. Kaunista maisemaa kuvaavat erityisen hyvin pitkät ja avoimet rannat sekä sileät kalliot. Hangosta tekemistä löytyy lisäksi esimerkiksi pyöräilyn ja veneilyn parissa.

Kalajoen hiekat ovat tulleet tutuiksi monelle suomalaiselle Tapani Kansan saman nimisestä kappaleesta. Kohteen upea luonto ei tehnyt laulajaan vaikutusta turhaan, vaan maisema todella on näkemisen arvoinen. Upeasta merimaisemasta erityisen tekevät sen hiekkasärkät ja -dyynit. Kalajoen kattavasta palveluntarjonnasta kenties tunnetuin on vesipuisto Jukupark. Sen lisäksi tekemistä löytyy vaikka millä mitalla muun muassa hemmottelun, shoppailun ja luontokohteiden parista.

Rantakohteista pinta-alaltaan suurin on Ahvenanmaa. Ainutlaatuisen paikan merimaisemat ja saaristolaiskulttuuri hurmaavat matkailijat varmasti. Ahvenanmaalla käymisen on sanottu vastaavan ulkomaan matkaa ja kotisivulla käytetäänkin nokkelasti slogania “kotimaassa ulkåmailla.” Tämän taustalla on saaren omalaatuinen ruokakulttuuri ja kauniit kalliomaisemat. Tänä vuonna Ahvenanmaalla juhlistetaan sen 100. itsehallintovuotta, joka tuo myös omat piirteensä kohteessa matkailuun.

Tutustu kohteisiin

Luonnonlapsille

Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti.
Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti.

Kansallispuistoon matkatessa unohtaa arjen kiireet ja kokee Suomen luonnon uudella tavalla. Luonnon keskellä yöpyminen tuo matkaan myös oman taikansa. Suosikkikohteisiimme kuuluvat Koli, Repovesi ja Karhunkierros.

Pohjois-Karjalasta sijaitsevalta Kolilta löytyy Suomen tunnetuin kansallismaisema. Se aukeaa Huippujen kierroksella Ukko-, Akka- ja Paha Kolin huipuilta uskomattomana näkymänä kohti Pielisen järveä ja metsämaisemaa. Kurkista huipuille tästä. Retkeilijän suosikkikohteeksi Koli sopii laajan reittiverkostonsa ja erämaisen luonnon vuoksi. Palveluntarjontaa on Kolilla kehitetty myös niin majoituksen, aktiviteettien kuin nähtävyyksien merkeissä.

Repoveden kansallispuisto kuuluu Kouvolan kaupunkiin ja Mäntyharjun kuntaan. Alueella on loistavat retkeilymahdollisuudet upeissa erämaamaisemissa. Repoveden kenties tunnetuin nähtävyys on Lapinsalmen silta, joka yhdistää retkeilyalueet toisiinsa. Toinen tunnettu aktiviteetti Repovedellä on ylittää Kapianvesi käsikäyttöisellä Ketunlossilla. Muihin aktiviteetteihin Repovedellä kuuluvat muun muassa sup-laudat ja kanootit.

Karhunkierros on Suomen suosituin retkeilyreitti. Oulangan kansallispuistossa sijaitseva reitti soveltuu sekä päiväretkeilyyn että pidempään vaeltamiseen. Karhunkierroksesta erityisen legendaarisen tekevät sen kohuavat kosket ja vaihteleva maasto. Ainutlaatuinen vaelluselämys Karhunkierroksella on ehdottomasti jotain, joka tulisi kokea ainakin kerran elämässä! Reitti Karhunkierroksella päättyy Rukatunturille, jossa on mahdollisuus levähtää retkeilykokemuksen jälkeen.

Tutustu kohteisiin

Elämyksiä metsästäville

Villin karhun näkeminen piilokojusta käsin on upea elämys.
Villin karhun näkeminen piilokojusta käsin on upea elämys.

Harva suomalainen on päässyt näkemään villieläinten elämää. Tähän on mahdollisuus Saimaalla järjestettävillä norppasafareilla, Jämsän Hirvikartanossa ja itärajan villieläin safareilla.

Saimaan Oravissa norppasafareille voi suunnata kesäaikaan. Norpparetkille lähdetään yön tullen, jolloin norppia voidaan nähdä kivillä pötköttelemässä. Oman tunnelmansa retkeen tuo laskeva aurinko ja avoveneellä kulkeminen pitkin Saimaan vesiä. Auringon laskun norppasafareita järjestetään kesäkuusta syyskuuhun, mutta kevään norpparetkille on mahdollista osallistua myös toukokuussa. Retket voidaan tarpeen tullen toteuttaa yksityisinä ja esteettömänä.

Vierailua Jämsän Hirvikartanossa voisi kuvailla sanoin “Hirveen hieno kokemus!”. Hirvikartanon eläintarhassa kohtaat hirvet, täpläkauriit ja porot. Eläimiä on mahdollisuus päästä taputtelemaan ja jopa pussaamaan. Lisäksi vierailijalla on mahdollisuus piipahtaa kotaan tai maistaa maalaisgourmet-ruokaa ala carte ravintolassa. Hirvikartanon palvelut tekevät yhteistyötä Himos Lomien kanssa.

Jos tahtoo todella nähdä Suomen hurjimpia villieläimiä kannattaa suunnata Kuhmon ja Suomussalmen alueelle itärajalle. Telttapiiloista järjestettäville safareille pääsee mukaan huhtikuusta syyskuuhun. Petokojuiksi kutsutuissa telttapiiloissa on turvallista viettää aikaa aivan eläinten lähettyvilla. Wild Life Safaris Finland toteuttamista retkistä voit valita Suurpedot-, Otson kuvaus-yö piilokojussa-, Metson ja teeren soidin luontokuvaus- tai Hukkareissu- safarin. Eniten eläimiä voit nähdä Suurpedot retkellä, jossa nähdä sekä suurpetoja, (kuten karhuja, ahmoja ja susia) että petolintuja, (kuten haukkoja ja kotkia.)

Tutustu kohteisiin

Hurjille huimapäille

Saariston rengastie on yksi Suomen legendaarisimmista kohteista.
Saariston rengastie on yksi Suomen legendaarisimmista kohteista.

Seikkaluun Suomessa voi suunnata esimerkiksi pyörän päällä. Lisäksi luvassa on oikeille hurjapäille suunnattu seikkailupuisto Zippy ja jännittävä kokemus koskenlaskun parissa Kuusamossa.

Noin 250 kilometrin pituinen Saariston rengastie on legendaarinen pyöräilyreitti Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Reitille lähtö pyörällä vaatii jo kovaa kuntoa, mutta matkan voi halutessaan suorittaa myös mopolla, mönkijällä tai moottoripyörällä. Kauniin saaristomatkan varrelle mahtuu monenlaista nähtävää, ja matkaa tehdään muun muassa lauttoja ja losseja ylittäen. Myös pysähtyminen matkan varrella on helppoa, useiden majoitus- ja ravintolavaihtoehtojen vuoksi. Matka Saariston rengastiellä on eittämättä seikkailu, joka jokaisen suomalaisen tulisi kokea!

Seikkailupuistoja löytyy ympäri maata, mutta tällä listalla haluamme esitellä Helsingissä sijaitsevan Zippy seikkailupuiston. Zippy puistosta löytyy yhteensä 13 seikkailurataa, josta edetään toisille esimerkiksi vaijeriliukujen, trapetsien, kiipeilyseinien, tikkaiden sekä Tarzan hyppyjen avulla. Puistoista löytyy lisäksi 5 ratainen Lastenmaa, Mega Wall – kiipeilyseinä ja Base Jump – hyppy. Puistoissa on panostettu siihen, että kaiken ikäiset ja kokoiset pääsevät seikkailuihin mukaan. Ratoja on lisäksi kehitetty helpoista haastaviin.

Yksi Suomen hurjimmista seikkailuista on varmasti koskenlasku. Koskenlaskun pääset kokemaan esimerkiksi Kuusamon Rukalla. Siellä tarjolla on koskenlaskua perheen kesken tai hurjempaa kyytiä vain aikuisille soveltuvalla K18 reitillä. Kokemukseen mukaan kuuluvat aina ammattitaitoinen kippari sekä varusteet kuten kumivene, pelastusliivit ja kypärät. Tällaista vauhdin hurmaa et takuulla koe muualla!

Tutustu kohteisiin

Koko perheelle

Naantalin Muumimaailma on yksi Suomen parhaista perhekohteista.
Naantalin Muumimaailma on yksi Suomen parhaista perhekohteista.

Lapsiperheille suosittelemme suuntaamista kolmeen kohteeseen; Naantalin Muumimaailmaan, Kauhavan PowerParkkiin ja Korkeasaaren eläintarhaan.

Aikuisten ja lasten rakastamat muumihahmot voit löytää Muumimaailmasta. Siellä Muumipeikko tovereineen odottaa vierailuasi hymy huulilla ja valmiina leikkimään. Nähtävää Muumimaailmassa on vaikka millä mitalla, mutta yleisimpiä vierailukohteita ovat Muumitalo, Hattivattien luola ja Teatteri Emma. Tämän kesän uutuuskohteisiin Muumimaailmassa kuuluvat Niiskun Keksintö-puisto sekä Hosulin ja Sosulin kahvipurkista rakennettu kotikolo.

Huvivaltio PowerParkista löytyy kenties Suomen hurjin huvipuisto. Koko perheelle soveltuvia laitteita löytyy puistosta yhteensä 15 kappaletta, mukaan lukien Maailmanpyörä, Dino Safari ja Merirosvolaiva. Jännittävimpiin laitteisiin lukeutuvat muun muassa vuoristoradat ja pääalaspäin menevät laitteet. Tekemistä huvipuiston lisäksi löytyy muun muassa Röllikylästä, Carting-radalta ja pelihallista.

Ähtärin eläintarhasta löydät Suomen ainoat pandat. Lisäksi noin neljänkymmenen eri eläimen joukosta voit bongata esimerkiksi suden, huuhkajan ja lumileopardin. Eläinpuiston vierestä löydät myös perheen isommille lapsille sopivan seikkailupuisto Flowparkin sekä Farmin pakopelin. Palveluntarjontaa 50 vuotiaalta alueella löytyy kahden hotellin ja yhden ravintolan verran.

Tutustu kohteisiin

Kaikki tekstissä esitellyt kohteet on koottu alla olevaan karttaan. Kukin kohderyhmä on merkitty siihen omalla värillään. Karttaa hyödyntämällä voit valita vaikka seuraava kesälomakohteesi!

Edellinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös