Yleinen

perjantai, 8.1.2021

Tässä ovat Suomen suosituimmat kansallispuistot

Kävijämäärältään Suomen suosituimmat kansallispuistot tarjoavat ikivihreitä metsiä, jylhiä vaaroja ja kirkkaita vesiä. Näihin 10 luontokohteeseen sadattuhannet suomalaiset vaeltavat joka vuosi retkeilemään ja ihastelemaan luonnon monimuotoisuutta.

1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin – eikä ihme. Lapin tunturimaisema tarjoaa nähtävyyksiä ympäri vuoden, ja reitit tuovat elämyksiä niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin retkeilijöille. Yli tuhannen neliökilometrin alueella voi niin retkeillä, vaeltaa, hiihtää kuin pyöräilläkin. Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Enontekijö, Kittilä, Kolari ja Muonio (Lappi)

Kävijämäärä: 561 200 | Pinta-ala: 1 020 km² | Perustettu: 1938

2. Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto
Hyvällä onnella Urho Kekkosen kansallispuistossa pääsee ihastelemaan revontulia.

Pinta-alaltaan Suomen toisiksi suurin kansallispuisto ihastuttaa tunturierämaallaan kaiken ikäisiä ympäri vuoden. Kansallispuistossa sijaitsee myös Korvatunturi, tuo joulupukin satumainen koti. Tutustu Urho Kekkosen kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Inari, Sodankylä ja Savukoski (Lappi)

Kävijämäärä: 367 000 | Pinta-ala: 2 550 km² | Perustettu: 1983

3. Nuuksion kansallispuisto

Uusimaalla sijaitseva Nuuksion kansallispuisto tuo luonnon monimuotoisuuden lähellä pääkaupunkia. Nuuksion notkoissa liikkuu niin harvoin nähtyjä liito-oravia kuin saukkoja ja ilveksiäkin. Alueella on eripituisia reittejä, joista osa sopii myös lyhyille päiväkäynneille. Tutustu Nuuksion kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Espoo, Kirkkonummi ja Vihti (Uusimaa)

Kävijämäärä: 330 600 | Pinta-ala: 55 km² | Perustettu: 1994

4. Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto
Kolin kansallispuiston näkymä Pielisen yli.

Kolin kansallispuisto sijaitsee noin kuusikymmentä kilometriä Joensuusta pohjoiseen. Kansallispuisto on tunnettu jylhistä vaaroistaan ja upeista järvimaisemistaan. Poikkeavasta ilmastosta johtuen talvisin puihin voi kertyä jopa useiden satojen kilojen painoinen tykky (lumipeite). Kolin maisemia pääsee tutkimaan esimerkiksi ratsastaen, meloen tai hiihtäen. Tutustu Kolin kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Joensuu, Kontiolahti ja Lieksa (Pohjois-Karjala)

Kävijämäärä: 201 800 | Pinta-ala: 30 km² | Perustettu: 1991

5. Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto
Oulangan kansallispuistossa pääset ihastelemaan jokia ja koskia.

Oulangan kansallispuiston 82 kilometrin mittainen Karhunkierros on kenties Suomen tunnetuin retkeilyreitti. Karhunkierroksella pääsee tutustumaan kansallispuiston villeihin koskiin ja hiennostattaviin tuntureihin. Kansallispuistossa on myös lukuisia lyhyempiä, alle kymmenen kilometrin, reittejä. Tutustu Oulangan kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Kuusamo ja Salla (Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi)

Kävijämäärä: 189 300 | Pinta-ala: 290 km² | Perustettu: 1956

6. Pyhä-Luoston kansallispuisto

Tunturien jylhät maisemat ja luonnon hiljaisuus houkuttelee joka vuosi rekteilijöitä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Suomen eteläisin tunturijono muodostaa kansallispuiston ydinosan. Kansallispuistossa pääsee tutustumaan niin 400-vuotta vanhoihin metsiin kuin muinaisten metsäsaamelaisten palvontapaikkoihinkin. Tutustu Pyhän-Luoston kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Sodankylä, Pelkosenniemi ja Kemijärvi (Lappi)

Kävijämäärä: 169 700 | Pinta-ala: 142 km² | Perustettu: 1938

7. Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto
Retkeilyä Repoveden maisemissa.

Tämä pieni, viidentoista neliökilometrin, kansallispuisto tarjoaa haastetta eritasoisilla reiteillään. Alueen luonto on kymmenien järvien ja lampien peittämää kalliomaisemaa. Elämyksiä kaipaava voi ylittää Lapinsalmen sillan, joka kulkee 12 metrin korkeudessa, 15 metriä pitkänä. Tutustu Repoveden kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Kouvola ja Mäntyharju (Kymenlaakso ja Etelä-Savo)

Kävijämäärä: 126 600 | Pinta-ala: 15 km² | Perustettu: 2003

8. Sipoonkorven kansallispuisto

Vain neljänkymmenen minuutin päässä Helsingin keskustasta sijaitsee Sipoonkorven kansallispuisto, jonka maisemiin kaupunginhälinää voi paeta. Kansallispuistossa kävijät pääsevät ihastelemaan varjoisia kallionnotkelmia ja kallioon muodostuneita hiidenkirnuja. Lue lisää Sipoonkorven kansallispuiston reitteistä ja nähtävyyksistä.

Kunta: Helsinki, Vantaa ja Sipoo (Uusimaa)

Kävijämäärä: 110 000 | Pinta-ala: 19 km² | Perustettu: 2011

9. Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuisto koostuu useasta alle kymmenen kilometrin lenkkejä, jotka tarjoavat yksittäin täydellisiä päiväkohteita. Kansallispuistossa pääsee patikoimaan, melomaan ja kalastamaan vaihtelevissa meri-, järvi- ja suomaisemissa. Tutustu Teijon kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Salo (Varsinais-Suomi)

Kävijämäärä: 108 400 | Pinta-ala: 34 km² | Perustettu: 2015

10. Hossan kansallispuisto

Nuotio Hossan kansallispuistossa
Nuotio Hossan kansallispuistossa.

Hossan kansallispuisto on Suomen kansallispuistojen tuorein jäsen. Suomen 40. kansallispuisto on perustettu vuonna 2017. Kansallispuistossa voi tutustua esimerkiksi useita kilometrejä pitkään Julma-Ölkyn kanjoniin ja erilaisiin kalliomaalauksiin. Tutustu Hossan kansallispuisto kansallispuiston reitteihin ja nähtävyyksiin.

Kunta: Suomussalmi, Kuusamo, Taivalkoski (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Kävijämäärä: 96 500 | Pinta-ala: 110 km² | Perustettu: 2017

 

Tustustu myös Suomen muihin kansallispuistoihin.

 

Kävijämäärät perustuvat vuoden 2019 tilastoihin.

Käytetyt lähteet: Luontoon.fi

 

Edellinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös