Yleinen

tiistai, 24.5.2022

Oudot paikannimet maailmalla

Paikannimet auttavat meitä tunnistamaan maita, katuja ja kaupunkeja. Yleensä paikkoja nimetään luontoon tai kulttuuriin liittyvien sanojen avulla, mutta joskus tarkoitus nimeämiseen voi olla aivan toinen. Paikannimiä voidaan valita herättämään mahdollisimman paljon huomiota ja tuomaan turisteja seuduille, joilla ei muuten olisi paljoa annettavaa. Tähän tekstiin on koottu tietoa pitkistä, lyhyistä, numeerisista sekä hävyttömistä paikannimistä. Lisäksi tekstin lopussa on kartta, jonka avulla voi kurkata kunkin tekstissä esitellyn paikan sijainnin.

Pitkät paikannimet

Pitkissä paikannimissä tuntuu olevan liikaa sisältöä. Suuri merkkimäärä tekee niiden lausumisesta erittäin vaikeaa ja yleistä onkin, että paikalliset käyttävät paikasta jotakin toista nimeä. Wikipedian mukaan pitkissä nimissä on yhdistetty useita paikkaa kuvaavia liitesanoja yhteen esimerkiksi ja- sekä kanssa- sanoilla. Pitkiä paikannimiä löytyy Wikipedian hallinnoimasta listauksesta noin 200 kappaletta. Seuraavaksi tutustutaan esimerkkeihin ja merkityksiin näiden nimien takana.

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg tai lyhemmin Chaubunagungamaug on Yhdysvalloissa sijaitseva järvi. Pinta-alaltaan 5,8 neliökilometriä kattava järvi omaa Yhdysvaltojen pisimmän nimen. Nimen hankaluuden vuoksi paikalliset ovat nimenneet sen Lake Websteriksi. Alkuperäinen tarkoitus nipmuk-intiaanien kielellä on tarkoittanut kalastuspaikkaa rajalla. Nimen pisin versio on yhteensä 45 merkkiä pitkä.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Llanfairpwllgwyngyll tai
Llanfair Pwllgwyngyll on Iso-Britannian Walesista löytyvä kylä Ynys Mônin saarella. Paikannimi johtaa juurensa kymrin kielestä, mutta ei todellisuudessa ole oikea sana. Kun se kehitettiin 1860-luvulla, oli sen päätarkoitus markkinoida paikkaa Iso-Britannian pisimpänä rautatiennimenä, jossa on yhteensä 58 merkkiä. Suomeksi nimi kääntyy muotoon ”Pyhän Marian kirkko valkoisen pähkinäpuun lähteellä villin pyörteen lähellä pyhän Tysilion kirkolla punaisella luolalla”. Siitä käytetään myös lyhennettyjä versioita Llanfair PG ja Llanfairpwll.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochin rautatieasema on suosittu turistikohde.
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochin rautatieasema on suosittu turistikohde.

Muckanaghederdauhaulia

Muckanaghederdauhaulia on maailman pisin sataman nimi ja samalla Irlannin pisin paikannimi. Muckanaghederdauhaulia kylä sijaitsee Galwayn kreivikunnassa ja on kehitetty iirin kielestä. Käännettäessä suomeksi nimi voi olla joko ”sikasuo kahden meren välissä” tai ”sikaräme suolaisten poukamien välissä”. Nimi on yhteensä 22 merkkiä pitkä.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu tai Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu on 305 metriä korkea kukkula Porghautassa, Uudessa-Seelannissa. Kansankielellä kukkula on saanut lyhyemmän nimen Taumata, joka viittaa kylän taruihin hahmo Tamateasta. Maorista suomeksi käännetty kukkulan nimi kuvaa hahmoa näin “Mäen laki, jolla Tamatea, suuripolvinen mies, vuorilla kiipeilijä, maantuhoaja, ympäriinsä matkusteleva, soitti huilua rakastetulleen”. Nimen pisin versio on yhteensä 85 merkkiä pitkä.

Bangkok

Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit tai tutummin Bangkok on maailman pisin kaupungin nimi. Paikalliset käyttävät Bangkokista nimeä Krung Thep ja opettelevat pitkän nimen kouluikäisinä. Alkuperäinen 176 merkkiä pitkä nimi on yhdistelmä muinaisintialaisia paalin ja sanskrististan kieliä ja kääntyy suomeksi muotoon ”Enkelten kaupunki, mahtava kaupunki, Smaragdibuddhan asuinsija, jumalan valloittamaton kaupunki Indra, maailman pääkaupunki, jolle on suotu yhdeksän arvokasta jalokiveä, onnellinen kaupunki, Kuninkaallisen Palatsin runsaus, joka muistuttaa taivaallista majaa, jossa hallitsee uudelleensyntynyt jumala, Indran antama ja Vishnukarnin rakentama kaupunki.”

Bangkokin muinaisintialainen nimi Giant Swing rakennelmassa.
Bangkokin muinaisintialainen nimi Giant Swing rakennelmassa.

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä

Suomen pisimmän paikannimen omaa 35 merkkiä pitkä Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä suo Lapin Savukoskella. Joidenkin lähteiden mukaan nimen uskotaan liittyvän lounaan syömiseen, mutta yleisempi uskomus on, että nimi on vain merkityksetön hokema. Suon mukaan nimettiin myös 1997–2006 toiminut sallalainen Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä – baari.

Lyhyet paikannimet

Lyhyissä paikannimissä on usein vain yksi tai kaksi kirjainta. Lyhyet paikannimet ovat pitkiä paikannimiä hieman yleisempiä, ja niitä löytyykin Wikipedian listauksesta yli 300 kappaletta. Kolmesta sadasta esimerkistä kuutta tarkastellaan tarkemmin tässä tekstissä.

Ii

Ii on Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva kunta, jonka nimi on Suomen lyhyin paikan- sekä kunnan nimi. Nimen alkuperän epäillään olevan joko saamelainen, germaaninen tai skandinaavinen. Saamelaisen alkuperän mukaan Ii tulisi yötä tarkoittavista sanoista iddja tai ijje.

Suomen lyhimmän paikannimen Iin tausta on epäselvä.
Suomen lyhimmän paikannimen Iin tausta on epäselvä.

Po

Po on Sveitsin ja Italian lävitse virtaava 652 kilometriä pitkä oleva joki, jonka alkulähde on Italian Monte Visossa. Po nimen taustalla epäillään olevan kreikkalaisen mytologian Eridanus tai Eridanos joki. Syy taustaan on Po joen asema meripihkan lähteenä, jonka pani merkille kreikkalainen Herodotos.

Å

Å on Norjan Moskenen kunnassa sijaitseva kylä. Å sanan nykyinen tarkoitus vastaa jokea tai virtausta, mutta muinaisnorjan á tarkoitus on vastannut pientä jokea. Kylä on entiseltä nimeltään ollut Aa, mutta se lyhennettiin yksikirjaimiseen muotoonsa 1917-luvulla.

D

D- joki Oregossa, Yhdysvalloissa sai nimensä paikallisessa nimeämiskilpailussa vuonna 1940. Kilpailun ideana oli keksiä maailman lyhyimmälle joelle maailman lyhyin nimi. Maailman lyhimpänä pidetty vain 120 metrin pituinen joki virtaa Devils lake järvestä Linconin ja Oregon alueiden lävitse Tyynellemerelle. Ennen kilpailua joella ei ole ollut nimeä lainkaan.

D-joella ei ollut nimeä ennen vuotta 1940.
D-joella ei ollut nimeä ennen vuotta 1940.

L ja Y

L- ja Y- nimiset paikat Amerikassa ovat saaneet molemmat nimensä muotojensa mukaan. Nebraskan kaksi L-mallista jokea on molemmat nimetty niiden terävän suorakulmaisen muotonsa vuoksi. Samaan tapaan Alaskan Anchorageen kuntaan kuuluva Y sai nimensä Y-mallisesta risteyksestä Geogre Parkin moottoritien ja Talkeeltna Spur tien kohdalla. Alaskan Yn nykyinen nimi on Susitna North.

Ö ja Ø

Keski-Ruotsin Ångessa sijaitseva Ö kylä ja Tanskan Itä-Jyllannissa sijaitseva Ø kukkula, tarkoittavat molemmat saarta. Nimet poikkeavat ruotsin ja tanskan kirjoitusasun vuoksi, mutta ovat molemmat alueita, jotka eivät todellisuudessa ole saaria.

Numeeriset paikannimet

Numeron paikka löytyy usein paikannimen perästä osoittamassa esimerkiksi katu- tai postinumeroa, mutta joissakin tapauksissa numerot ovat päässeet osaksi myös itse paikannimeä. Tällaisia numeroja sisältäviä paikkoja löytyy Wikipedian listauksen mukaan noin 240 kappaletta. Yleisimpiä nimiin kuuluvia numeroita ovat luvut välillä 1-100, mutta myös isompia numeroita sisältäviä paikkoja löytyy. Seuraavaksi vuorossa esimerkkejä numeerisista paikannimistä.

1 Decembrie

1 Decembrie sijaitsee eteläisen Ilfovin kunnassa Munteniassa Romaniassa. Nimi kääntyy suomeksi muotoon ensimmäinen joulukuuta ja on peräisin Romanian vallankumoukseen liittyvästä päivästä vuonna 1918 kun Romania yhdistyi Transylvaniaan. Yhteisön edeltäviä nimiä ovat olleet Copăcenii de Sus, Regele Ferdinand ja 30 Decembrie. Nimet Regele Ferdinad ja 30 Decembrie liittyvät myös historiaan, sillä ensimmäinen viittaa Romanian entiseen kuninkaaseen ja toinen Romanian tasavallan alkuun 30. joulukuuta vuonna 1947.

Dos Hermanas

Espanjalainen kaupunki Dos Hermanas on 15 kilometrin päässä Andalusian Sevillasta. Dos Hermanas eli suomeksi kaksi siskoa on peräisin 1248- luvulta kun kuningas Ferdinand III of Castile oli vallassa. Nimi on annettu kunnianosoituksena kuninkaan sotilaskomentaja Gonzalo Nazarenon siskoille Elviralle ja Estefanílle, jotka kansa tuntee edelleen nimellä nazarenos tai nazarenas.

Trois-Pistoles

Trois-Pistoles on Les Basquesin kunnassa ja Bas-Saint-Laurentin alueella Kanadassa sijaitseva kaupunki. Nimensä kaupunki on saanut hopeisesta pikarista, joka on arvoltaan ollut sama kuin kolme kolikkoa. Kyseisen pikarin kerrotaan hukkuneen jokeen 1600-luvulla.

Suomeksi Trois-Pistoles tarkoittaa kolmea kolikkoa.
Suomeksi Trois-Pistoles tarkoittaa kolmea kolikkoa.

Trece Martines

Trece Martines tai suomeksi kolme marttyyria on Caviten provinssin pääkaupunki Filippiineillä. Nimi tulee Caviten kolmestatoista marttyyrista, jotka tuomittiin kuolemanrangaistukseen kapinallisten toimiensa vuoksi. Teloitus suoritettiin 12. syyskuuta vuonna 1896 Filippiniläisten vallankumouksen aikana Espanjan hallituksen toimesta. Kaupungin nimi on kunnianosoitus kapinallisten rohkeudelle ja taistelulle Filippiinien puolesta.

Fifty-Six

Fifty-Six eli 56 sijaitsee Stone Countryssa, Arkansiksessa, Yhdysvalloissa. Vuonna 1918 kun paikalliset perustivat kaupungin, ehdotettiin sen nimeksi Newcombia. Ehdotus kuitenkin hylättiin ja tilalle tuli alueen koulupiirinumero 56. Kaupungin nimeäminen koulupiirinumeron mukaan on hyvin epätavallista, jonka vuoksi kaupungin nimen voi löytää useilta outojen paikannimien listoilta.

Fifty-Six on saanut nimensä koulupiirinsä mukaisesti.
Fifty-Six on saanut nimensä koulupiirinsä mukaisesti.

Eighty-Eight

Yhteisö 88 tai englanniksi Eighty-Eight on Yhdyvaltojen Kentucking Barren Countyssa sijaitseva paikka. Nimi on New York Times – lehden mukaan peräisin alueen ensimmäiseltä postipäälliköltä Dabnie Nunnallylta, jolla oli vaikeasti luettava käsiala. Dabnie uskoi numeroiden olevan helpommin hahmotettavissa ja keksi yhteisön nimen löydettyään 88 sentin kolikon taskustaan.

Seventeen Seventy

Australian Queenslandissa sijaitseva Seventeen Seventy tai 1770 on saanut nimensä tutkimusmatkailija James Cookin mukaan, kun hän löysi alueen matkoillaan toukokuussa vuonna 1770. Kaupunki oli alkuperäiseltä nimeltään Round Hill, mutta se vaihdettiin historiaa kunnioittavaan muotoonsa vuonna 1936. Seventeen Seventy on yksi ainoita kaupunkeja, joka tunnetaan myös numeerisen kirjoitusasunsa 1770 mukaan.

Khlong Chorakhe Sam Phan

Khlong Chorakhe Sam Phan on Kanchanaburin ja Suphan Burin kunnassa sijaitseva vesistö Thaimaassa ja Tha Chin joen sivujoki. Paikannimi kääntyy suomeksi muotoon kolmetuhatta krokotiilia ja siitä käytetään myös muotoja Maenam Chorakhe Sam Phan ja Lam Chorakhe Sam Phan. Nimen alkuperän uskotaan liittyvän krokotiilien suureen määrään menneisyydessä tai viittaavan kolmeen eri krokotiililajiin.

Khlong Chorakhe Sam Phan on Kanchanaburin vesistöissä uiskentelevat krokotiilit ovat syy nimen alkuperään.
Khlong Chorakhe Sam Phan on Kanchanaburin vesistöissä uiskentelevat krokotiilit ovat syy nimen alkuperään.

Hävyttömät paikannimet

Aikaisemmin olemme käsitelleet pitkiä ja lyhyitä sekä numeerisia nimiä, mutta nyt on tullut aika käsitellä yhä oudompia hävyttömiä paikannimiä. Tähän kappaleeseen on koottu rivoja paikannimiä sekä avattu merkityksiä näiden takana. Varoituis: härskejä paikannimiä lukiessa saattaa alkaa kummasti hymyilyttämään jos paikannimi on tuttu englanniksi. Nimien taustalla on kuitenkin usein harmittomampi merkitys mitä päältäpäin näyttää.

Condom

Condom tai Condom-en-Armagnac on kunnan nimi lounas Ranskassa. Siinä missä nimi condom (eli suomeksi on kondomi) voi aiheuttaa hilpeyttä englanninkielisten keskuudessa se on varsin tavallinen Ranskassa. Condom tulee galin kielen sanojen condate ja magos yhdistelmästä Condatomagos, joka tarkoittaa torin tai kentän yhtymäkohtaa. Sana Condatomagos on kehittynyt sanasta Condatóm sanaksi Conddóm ja siitä edelleen Condomiksi. Sana kondomi taas merkitsee sukupuoliyhteydessä käytettävää ehkäisyvälinettä ja on kaukana ranskan sanan alkuperäisestä merkityksestä.

Condomin kunta Ranskassa herättää hilpeyttä.
Condomin kunta Ranskassa herättää hilpeyttä.

Dildo

Dildo on Newfoundlanin ja Labradorin maakunnassa sijaitseva paikka Newfoundlanin saarella, Kanadassa. Nimen alkuperä on tuntematon, mutta sen epäillään liittyneen soutuveneissä käytettyyn falloksen muotoiseen tappiin, joka on toiminut airon avustajana. Toisilta nimiltään tämä tappi on ollut hole pin ja dole pin. Muodoltaan tämä tappi muistuttaa nykyistä dildoa eli miehen alapään muotoista seksilelua.

Fucking

Fugging on Länsi-Itävallan Tarsdorf kunnassa sijaitseva kylä, joka joutui vaihtamaan entisen nimensä Fucking jatkuvien liikennemerkkivarkauksien vuoksi vuonna 2021. Englanniksi fucking sanalla viitataan yhdyntään. Kylän nimi on peräisin kylän perustajalta Focko nimiseltä baijerilaiselta aatelismieheltä ja se tarkoittaa Fockon kansan paikkaa. Nimen kirjoitusasu on muuttunut Vucchingen muodosta Fukching ja Fugkhing muotoon ja sen rivompi versio Fucking on otettu käyttöön 1700-luvulla.

Intercourse

Intercousen yhteisö sijaitsee Leacock Townshipissa, Lancaster Countyssa, Yhdysvalloissa Pennsylvanian osavaltiossa. Aluetta käytetään väestönlaskennassa. Intercourse  on tunnettu seksuaalisesta nimestään (suomeksi yhdyntä) ja amissi-yhteisöstään. Nimen taustalla on toveruuteen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvä sana intercourse tai ”Enter course” – kyltti kaupungin laidalla. Alkuperäiseltä nimeltään Intercourse on ollut Cross Keys, joka sekin viittaa ystävyyteen.

Intercourse nimi on yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin.
Intercourse nimi on yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin.

Pussy

Pussy on pieni kaupunki La Léchèren kunnassa Ranskassa. Sana pussy on monimerkityksellinen ja voi viitata esimerkiksi kissaan tai naisen alapäähän. Kaupungin nimi ei viittaa sanoista kumpaakaan, vaan on peräisin paikan roomalaiselta omistajalta Pussiukselta.

Sexmoán

Pampangan provinssissa, Filippiineillä sijaitsevan Sasmuan kunnan edellinen nimi Sexmoán saa seksuaalisen sävyn englannin kielisen tulkitsijan korvissa. Nimi Sexmoán liittyy seksuaaliseen voihkintaan ja on nimen Sasmuan espanjankielinen versio. Sexmoán oli käytössä tammikuun 15. päivään asti vuonna 1991. Sen taustalla on muinaisen Kampangan kielen sana sasmo, jolla viitataan tapaamiseen. Lisäksi Pampanga on ollut filippiiniläisten sotilaiden kohtaamispaikkana sodassa kiinalaisia vastaan.

Sasmuanin vanha nimi Sexmoán huvitti länsimaalaisia turisteja.
Sasmuanin vanha nimi Sexmoán huvitti länsimaalaisia turisteja.

Rectum

Peräsuoleen viittaava pieni Rectumin kylä sijaitsee Overijsselin provinssissa ja Wierdenin kunnassa Alankomaissa. Nimen tausta on jäänyt epäselväksi. Sen loppuosan -um liitteen uskotaan liittyvän asutukseen ja alkuosan rectu- olevan mahdollisesti peräisin Regge nimisestä joesta kylän lähellä.

Sandy Balls

Sandy Balls 120 hehtaarin kokoinen puisto- ja metsäalue Hampshiressa, Iso-Britanniassa, jonka ympäristössä toimii Sandy Balls niminen lomakeskus. Keskuksen omistaa Away Resorts. Nimi Sandy Balls viittaa suomennettuna hiekkaisiin kiveksiin, mutta on merkitykseltään jotain aivan muuta. Alkuperäinen nimi Sandyballas viittaa hiekasta ja sorasta muodostuneisiin kupolin muotoisiin paljastumiin. Monet paljastumista ovat säilyneet tähän päivään, muun muassa Good Friday Hill ja Giants Grave (suomeksi Hyvä perjantai kukkula ja Jättiläisen hauta)

Alapuolella kartta, johon on koottu tekstissä esitettyjen paikkojen sijainnit. Karttaan on merkitty pitkät paikannimet punaisella, lyhyet sinisellä, numeeriset keltaisella ja hävyttömät vihreällä.

Kiinnostuitko paikannimistä? Kurkkaa seuraavaksi teksti Suomen hävyttömistä paikannimistä!

Lähteet

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (Wikipedia)

Llanfairpwllgwyngyll (Wikipedia)

Muckanaghederdauhaulia (Wikipedia)

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu (Wikipedia)

Bangkok (Wikipedia)

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä (Wikipedia)

Long place names criticisms (Wikipedia)

Long place names (Wikipedia)

Short place names (Wikipedia)

One letter place names (Mentalfloss)

List of places with numeric names (Wikipedia)

1 Decembrie  (Wikipedia)

Dos Hermanas (Wikipedia)

Trois-Pistoles (Wikipedia)

Trece Martines (Wikipedia)

Fifty-Six  (Wikipedia)

Eighty Eight (Wikipedia)

Seventeen Seventy (Wikipedia)

Khlong Chorakhe Sam Phan (Wikipedia)

Condom (Wikipedia)

Dildo (Wikipedia)

Fugging (Wikipedia)

Intercourse (Wikipedia)

Pussy (Wikipedia)

Sandy Balls (Wikipedia)

Rectum  (Wikipedia)

Edellinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös