Kentucky

Yhdysvaltain osavaltiot kartalla > Kentucky

Kentucky on Yhdysvaltain osavaltio ja se sijaitsee Pohjois-Amerikan itäosassa. Osavaltion alueella asuu noin 4,5 miljoonaa henkilöä. Kentuckyn pääkaupunki on Frankfort ja suurin kaupunki puolestaan Louisville. Kentucky-nimi tulee ilmeisesti irokeesikielen sanasta, joka tarkoittaa ”niityllä” tai ”preerialla” (mohikaanikieli: kenhtà:ke, senecakieli: gëdá’geh, engl. ”at the field”). Toiseksi nimen alkuperäksi on ehdotettu Algonkin-kielistä sanaa Kenta Aki, joka tarkoittaa ”Isiemme maita” (engl. ”Land of Our Fathers”) tai ”Appiemme/sukuumme tulleiden maita” (engl. ”Land of Our In-Laws”).

Täysin tarkkaan ei tiedetä, milloin ensimmäiset asukkaat saapuivat Kentuckyn alueelle, mutta on arvioitu, että asutusta olisi ollut noin 10 000 vuotta sitten eaa. Metsästäjä-keräilijät tulivat alueelle ilmeisesti noin 1800 vuotta eaa. ja 900 jaa. Mississippin kulttuuri valtasi alueen. Ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Kentuckyn alueelle syksyllä vuonna 1673. Tätä retkikuntaa johtivat ranskalainen Jacques Marquette ja ranskankanadalainen Louis Jolliet. Myös englantilaiset siirtolaiset Gabriel Arthur ja James Needham saapuivat Kentuckyn alueelle vuonna 1673. Ensimmäisen pysyvän eurooppalaisen asutuksen alueelle perusti James Harrod vuonna 1774. Kentuckysta muodostettiin lääni vuonna 1776, tosin sellaisena se ei ehtinyt kauaa olla, kun vuonna 1780 Virginia jakoi kyseisen läänin Fayetten, Jeffersonin ja Lincolnin lääneiksi. Kentuckyn asukkaat eivät tästä kovin tyytyväisiä olleet, koska matka Virginian osavaltion pääkaupunkiin oli pitkä ja vaarallinen, joten kentuckylaiset hakivat eroa Virginian alaisuudesta. Vuonna 1788 tämä toteutuikin ja saman vuoden heinäkuussa Kentuckysta tuli osa Yhdysvaltoja. Kesäkuussa vuonna 1792 Kentuckysta tuli Yhdysvaltain 15. osavaltio.

Kentuckyn osavaltion alueella sijaitsee Yhdysvaltain osavaltioista eniten vesimaileja, jos Alaskaa ei lasketa mukaan. Kentuckyn kolmella rajalla sijaitsee suuria jokia: Mississippi-joki lännessä, Ohio-joki pohjoisessa sekä Big Sandy- ja Tug Fork -joet idässä. Osavaltion sisäosien suurimpia jokia ovat puolestaan mm. Kentucky-joki, Tennessee-joki sekä Green River -joki. Kentuckyn alueella sijaitsee myös useita luonnonsuojelualueita, kansallispuistoja, villieläinten suojelukohteita sekä osavaltion omia kansallispuistoja.

Tiedot - Kentucky

Hyväksytty tai ratifioituKesäkuu 1., 1792
PääkaupunkiFrankfort
Isoin kaupunkiLouisville
Väkiluku (2020)4 505 836 henkilöä
Väestötiheys (2020)44,06 henkilöä / km²
Pinta-ala104 656 km²
Maapinta-ala102 269 km²
Vesipinta-ala2 387 km²

Lippu - Kentucky

Kentucky lippu

Viereiset osavaltiot

Illinois lippu

Illinois

Illinois on Yhdysvaltain osavaltio, joka sijaitsee Yhdysvaltain koillisella järvialueella. Sen alueella asuu reilut 12,8 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Springfield. Osavaltion suurin kaupunki puolestaan on Chicago.

Indiana lippu

Indiana

Indiana on Yhdysvaltain osavaltio ja on osa Yhdysvaltain Keskilänttä. Osavaltiossa asuu reilut 6,7 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki, ja samalla suurin kaupunki, on Indianapolis.

West Virginia lippu

Länsi-Virginia

Länsi-Virginia on Yhdysvaltain osavaltio, joka sijaitsee Pohjois-Amerikan itäosassa. Osavaltiossa asuu lähes 1,8 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki (ja suurin kaupunki) on Charleston.

Missouri lippu

Missouri

Missouri on Yhdysvaltain Keskilännessä sijaitseva osavaltio, jonka alueella asuu reilut 6,1 miljoonaa asukasta. Sen pääkaupunki on Jefferson City ja suurin kaupunki Kansas City.

Ohio lippu

Ohio

Ohio on Yhdysvaltojen koillisosassa sijaitseva osavaltio. Sen alueella asuu lähes 11,8 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Columbus.

Tennessee lippu

Tennessee

Tennessee on Yhdysvaltain kaakkoisosassa sijaitseva osavaltio. Sen alueella asuu reilut 6,9 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki (ja suurin kaupunki) on Nashville.

Virginia lippu

Virginia

Virginia on Yhdysvaltain itäosassa sijaitseva osavaltio, jonka alueella asuu reippaat 8,63 miljoonaa asukasta. Sen pääkaupunki on Richmond ja suurin kaupunki Virginia Beach.