Yhdysvaltain osavaltiot kartalla > Texas
Texas on Yhdysvaltojen eteläosassa sijaitseva osavaltio, jonka alueella asuu reippaat 29,1 miljoonaa asukasta. Sen pääkaupunki on Austin ja suurin kaupunki Houston. Texas on saanut nimensä caddo-intiaanikansan sanasta táysha, suomeksi ”ystävä”.
Ennen eurooppalaisten saapumista Texasin alueelle, sitä asuttivat kolme suurta esikolumbialaista intiaanikulttuuria. Näitä olivat pueblot, Mississipin kulttuurin ns. kummunrakentajat sekä mesoamerikkalaiset kulttuurit. Vuonna 1520 espanjalainen konkistadori ja kartturi Alonso Álvarex de Pineda kartoitti aluetta, mutta vasta vuonna 1528 espanjalainen tutkimusmatkailija Álvar Núñez Caveza de Vaca vieraili alueella, tosin ehkä osittain vahingossa, koska heidän laivansa haaksirikkoutui alueen läheisyydessä. Näiden tapahtumien jälkeen Texasin alue sai olla pitkään rauhassa ilman eurooppalaisia vierailijoita, kunnes vuonna 1685 ranskalainen tutkimusmatkailija René-Robert Cavelier de La Salle perusti alueelle siirtokunnan. Tämäkin oli tosin osittain vahinko, koska de La Sallen piti perustaa siirtokunta lähelle Mississippijokea, mutta laski väärin ja päätyikin nykyisen Texasin alueelle. Espanjalaiset eivät kovin hyvällä ranskalaista vaikutusta alueella katsoneet, joten vuonna 1718 he perustivat alueelle ensimmäisen espanjalaisen asutuksen, San Antonion. Seitsenvuotisen sodan jälkeen vuonna 1762, Ranska luovutti alueensa Espanjalle. Vuoteen 1821 Texas kuului Espanjan Uuden-Espanjan siirtokuntaan. Kyseisenä vuotena Meksiko itsenäistyi ja samalla Espanja menetti osan alueestaan Meksikolle. Texasin vallankumouksen jälkeen vuonna 1836 Texas julistautui itsenäiseksi ja siitä tuli Texasin tasavalta. Ensimmäistä kertaa Texas hyväksyttiin Yhdysvaltain osavaltioksi vuonna 1845. Tämä kuitenkin johti Meksikon—Yhdysvaltain sotaan (1846—1848). Yhdysvaltain sisällissodan aikana vuonna 1861 Texas erosi Yhdysvalloista ja liittyi Amerikan konfederaatioon. Erimielisyyksien rauhoituttua, se kuitenkin liittyi takaisin Yhdysvaltoihin vuonna 1870.
Texas on pinta-alaltaan Yhdysvaltain toiseksi suurin osavaltio; se on sekä pohjois—etelä- että itä—länsi-suunnassa n. 1 300 kilometriä pitkä. Tämän vuoksi osavaltion maasto onkin hyvin vaihtelevaa aina subtrooppisista hiekkarannoista karuihin aavikoihin ja vuoriin. Texasin alueelta löytyy useita , maastoiltaan hyvinkin vaihtelevia kansallispuistoja, suojeltuja metsäalueita ja historiallisia kohteita. Texasin itäiseltä rannikkoalueelta löytyvät esimerkiksi Big Thicket National Preserve sekä Palo Alto Battlefield National Historic Site kun puolestaan Texasin keskiosista, Suurten tasankojen alueelta, löytyvät mm. Lyndon B. Johnson National Historical Park ja San Antonio Missions National Historical Park.
Arkansas on Yhdysvaltain eteläosassa sijaitseva osavaltio, joka sijaitsee lähellä Mississippijokea. Sen alueella asuu reilut 3 miljoonaa ihmistä ja sen pääkaupunki on Little Rock.
Louisiana on Yhdysvaltain osavaltio, joka sijaitsee Pohjois-Amerikan eteläosassa. Osavaltiossa asuu reippaat 4,6 miljoonaa asukasta. Louisianan pääkaupunki on Baton Rouge ja suurin kaupunki New Orleans.
New Mexico on Yhdysvaltojen lounais- ja länsiosissa sijaitseva osavaltio, jonka alueella asuu hieman reilut 2,1 miljoonaa asukasta. Sen pääkaupunki on Santa Fe ja suurin kaupunki Albuquerque.
Oklahoma on Yhdysvaltain keskiosassa sijaitseva osavaltio. Sen alueella asuu reippaat 3,9 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Oklahoma City.