Yhdysvaltain osavaltiot kartalla > Wyoming
Wyoming on Yhdysvaltain keskiosassa, hieman länsirannikon suunnalla sijaitseva osavaltio. Vaikka osavaltio on kohtuullisen suuri (10. suurin osavaltio), sen alueella asuu vain hieman alle 576 900 asukasta. Osavaltion pääkaupunki on Cheyenne. Osavaltio on ilmeisesti saanut nimensä munsee-kielen sanasta xwé:wamənk, joka suurin piirtein tarkoittaa ”suuren joen tasalla/tasangolla” (engl. ”at the big river flat”).
Ennen eurooppalaisten saapumista Wyomingin alueelle, sitä asuttivat useat eri intiaaniheimot. Niistä suurimpia olivat mm. crow’t, arapahot, lakotat ja shoshonit. Eurooppalaisia on ilmeisesti alueella käynyt alueella jo ensimmäisten 1500- ja 1600-lukujen tutkimusmatkojen aikana, mutta kukaan ei aluetta ollut haltuunsa ottanut. Vasta 1830-luvulla Espanja ja Meksiko ottivat haltuunsa nykyisen Wyomingin eteläosat, mutta pysyvää asutusta maat eivät alueelle rakentaneet. Wyomingin alkoi tosin myöhemmin kiinnostamaan, kun huomattiin alueen olevan kohtalaisen helppokulkuista. Näin alueen läpi alkoi kulkemaan ns. Oregonin reitti, jota pitkin uudisasukkaat matkustivat länteen. Väestön matkatessa reittiä pitkin, huomattiin heidän tarvitsevan taustavoimia heidän kimppuunsa hyökkääviltä alkuasukkailta. Näin ollen Wisconsinin alueelle pystytettiin useita sotilaallisia tukikohtia, mm. Fort Laramie. 1860-luvulta alkaen Wisconsinin alueelle tuli myös muuta pysyvämpää asutusta, varsinkin karjatilallisia ja alueesta tehtiin Wyomingin territorio vuonna 1868. Väkiluku alueella kasvoi entisestään 1870-luvulla, kun Union Pacific Railroad -rautatietä alettiin rakentamaan. Heinäkuussa 1890 Wyomingista tuli Yhdysvaltain 44. osavaltio.
Wyoming jaetaan yleisesti kahteen osaan maaston mukaan: itäosat kuuluvat Suuriin tasankoihin ja loput Wyomingista Kalliovuorten alueeseen. Osavaltion korkein kohta on Gannett Peak, joka kohoaa 4 210 metrin korkeuteen Wyomingin länsiosassa. Maailman ensimmäinen kansallispuisto, Yellowstonen kansallispuisto (perustettu 1872), sijaitsee suurimmalta osaltaan Wyomingin alueella.
Colorado on Yhdysvaltain osavaltio, joka sijaitsee lähes Pohjois-Amerikan keskiosassa. Coloradon alueella asuu reilut 5,7 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Denver.
Etelä-Dakota on Yhdysvaltain osavaltio, joka sijaitsee maan pohjoisosassa. Alueella asuu hieman reilut 886 000 henkilöä ja sen pääkaupunki on Pierre. Osavaltion suurin kaupunki puolestaan on Sioux Falls.
Idaho on Yhdysvaltain luoteisosassa sijaitseva osavaltio. Sen alueella asuu noin 1,8 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki ja suurin kaupunki on Boise.
Montana on Yhdysvaltain luoteisosassa sijaitseva osavaltio, jonka alueella asuu reilut 1,08 miljoonaa asukasta. Sen pääkaupunki on Helena ja suurin kaupunki on Billings.
Nebraska on Yhdysvaltojen Keskilännessä sijaitseva osavaltio ja sen alueella asuu vajaat 2 miljoonaa asukasta. Osavaltion pääkaupunki on Lincoln ja suurin kaupunki Omaha.
Utah on Yhdysvaltain länsiosissa sijaitseva osavaltio. Sen alueella asuu lähes 3,3 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Salt Lake City.